Wat zijn jullie tips voor beginnend acteurs en figuranten?
Voorbereiden casting
- Zorg voor goede foto's en noteer alle producties (zowel films als TV) waar je aan meegewerkt hebt op een lijst in je 'Film CV'.
- Weet wat je kledingmaten zijn.
- Deel je persoonlijke gegevens niet met mensen die je niet vertrouwd.
- Neem een identiteitskaart mee. Vaak heb je een identiteitskaart nodig voor het ontvangen van een vergoeding (indien van toepassing).

Op tijd komen
Regel één in de filmwereld is: kom op tijd. Het gebeurt op auditie- en screentestdagen regelmatig dat deelnemers te laat komen opdagen. Meestal leidt dit tot uitsluiting van deelname aan de selectiedag voor deze personen. Er zijn vaak veel aanmeldingen en voor jou nemen ze makkelijk een ander. Ook tijdens de opnames zelf is het uiterst belangrijk je afspraken na te komen en punctueel te zijn.

Ontspan jezelf
Onder druk hebben sommige mensen hebben de neiging zich anders te gaan gedragen. Probeer gewoon jezelf te blijven. Probeer je bijv. voor te bereiden dat je eigen stemgeluid anders klinkt wanneer dit wordt afgespeeld. Probeer niet overdreven met jezelf bezig te zijn als je jezelf terugziet op film. Als je je hier steeds ongemakkelijk bij voelt of over verbaasd is dit erg vermoeiend voor anderen. Om dit te voorkomen is het handig om alvast jezelf een keer te filmen met een videocamera en dat thuis op je gemak te bekijken zodat je er aan went. Oefen bijvoorbeeld wat tekst en zeg dit hardop in de camera, en kijk het terug. Ga de avond voor de auditie of selectiedag ook op tijd naar bed. Gebruik geen kalmerende, stimulerende of verdovende middelen om je zenuwen te bedwingen.

Neem geen aanhang mee
Op de meeste auditie en screentestdagen worden vaak veel mensen uitgenodigd. De ruimtes zijn niet altijd even ruim en studio's hebben een beperkte capaciteit. Ook dien je het niet te zien als een 'uitje'. Neem gewoon geen familie en of vrienden mee, want dat zorgt alleen maar voor irritatie en/of overlast. Mocht je je twijfels hebben over de legitimiteit van een auditie of een screentest en daarom niet alleen wil zijn, neem niet een heel entourage mee, maar hou het bij één goede vriend/vriendin of een familielid.

Draag geschikte kleding
Wanneer je aan een auditie of screentest deelneemt, is het verstandig om goed op je kleding te letten. Draag bijvoorbeeld geen kleding met een druk geblokt motief of een shirt met streepjes. Let er verder op dat je de studiolampen er voor kunnen zorgen dat het behoorlijk warm wordt tijdens de auditie. Zorg dat je je warme trui uit kunt doen wanneer nodig, opdat je niet zwetend en oververhit voor de camera staat. Probeer ook niet de aandacht te trekken met je kleding door bijvoorbeeld geheel in het rood te verschijnen. Het gaat om jou en niet wat je aan hebt die dag. Een andere tip: draag kleding die zweetplekken verbergt en waarin je je goed voelt en kunt bewegen.

Emoties na afwijzing
Er zijn vaak een groot aantal inschrijvingen voor de meeste audities en de kans is groot dat je uiteindelijk niet geselecteerd wordt. Bereid jezelf er op voor zodat je niet teleurgesteld raakt. Zelfs professionele acteurs doen auditie en worden meestal vaker afgewezen dan uitgekozen voor een rol. Geniet van de ervaring en leer van het proces.

Succes!